Projectteam

Projectleider
is Pytrik Schafraad, docent en onderzoeker bij de programmagroep Corporate Communicatie van de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op beeldvorming in de media en het journalistieke productieproces. Bij dat laatste is hij vooral geïnteresseerd hoe veranderende verhoudingen tussen journalisten en hun omgeving een uitwerking hebben op het nieuws.

Pytrik Schafraad studeerde sociologie (Maatschappelijke Vraagstukken & Beleid aan de Vrije Universiteit (2001) en promoveerde op een proefschrift over een longitudinale studie naar de beeldvorming over extreemrechts in Nederland, Vlaanderen en Duitsland (2009). Zijn publicaties verschenen ondermeer in Acta Politica, Communications, Publizistik, het Tijdschrift voor Communicatiewetenschap en een aantal geredigeerde bundels.

Contact: p.h.j.schafraad[at]uva.nl
Twitter @pytrikschafraad


Studenten + medewerkers

Anne Kroon schreef haar Masterscriptie over de manier waarop nieuwsfactoren in persberichten van universiteiten nieuwsselectie en redactionele verwerking van persberichten beïnvloeden. Het meetinstrument dat we gebruiken in het project is in eerste instantie uitgeprobeerd in deze casestudie. Anne werkte binnen het project aan een aantal blogs en een tijdschriftartikel over deze voorstudie. De blogs zijn gepubliceerd op Ditwordthetnieuws.blogspot.nl, De Nieuwe Reporter en de website van de programmagroep Corporate Communicatie van de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is Anne als promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Roos Spitteler volgde de Research Master Communication Science aan de Universiteit van Amsterdam en deed haar onderzoeksstage bij het project 'Dit wordt het nieuws'. Zij hield zich ondermeer bezig met het voorbereiden en coördineren van de dataverzameling.

Ottelien van Pelt schreef haar Masterscriptie over hoe PR-professionals persberichten en andere informatiesubsidie onder de aandacht van journalisten proberen te brengen, en hoe journalisten deze informatie afwegen in hun informatiemix. Dat deed zij aan de hand van reconstructieve interviews, waarin zij haar respondenten aan de hand van concrete cases laat vertellen hoe deze precies tot stand zijn gekomen. Deze studie levert zo een verdieping op aan de inhoudsanalyse. De bevindingen van Ottelien's studie werden verwerkt in de eindrapportage aan het Stimuleringsfonds voor de Pers. Komend voorjaar starten we een vervolgfase waarin we deze interviewstudie verder gaan uitbreiden.

Nathan Breuring schrijft zijn scriptie over de intermediaire rol van persbureaus in de relatie tussen organisationele persberichten en de nieuwsberichtgeving. In de hoofdstudie vonden we dat nieuwsberichten vaak wel gebaseerd zijn op organisationele persberichten, maar vaak op een gelijksoortige manier zijn herschreven. Dat zou heel goed kunnen komen, omdat veel nieuwsmedia niet het persbericht van de organisatie als uitgangspunt nemen, maar de bewerking daarvan door een persbureau (zoals het ANP). Het persbureau heeft dan een belangrijke intermediaire rol, zij selecteren en controleren de bron en de andere media vertrouwen daar helemaal op en doen nauwelijks aan eigen bewerking. In welke mate het persbureau inderdaad zo'n voorname rol speelt, onderzoekt Breuring met behulp van een automatische inhoudsanalysemethode.

Codeurs
 De analyse van alle pers- en mediaberichten kan niet zonder een klein legertje codeurs: Daniëlle Mittemeyer, Merel Baazil, Stefan de Waal, Kim Zoon, Charlotte Cremers, Alma van den Berg (allen student Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam).